Wat is een goede wijn?
Vaak krijg ik de vraag, 'wat is nou een goede wijn' of 'waarom zijn sommige wijnen zo ontzettend duur'? Heel vaak en ook begrijpelijk koppelt men hier de gedachte aan dat een goede wijn altijd lekker moet zijn. Dat is niet helemaal juist. Een lekkere wijn hoeft niet goed te zijn en een goede wijn hoeft niet lekker te zijn. Immers, lekker is een subjectief begrip. Goed is dat niet. Wat maakt een wijn dan een goede wijn? Een goede wijn is een wijn met een duidelijke smaakprofiel, een prettig mondgevoel, een goede balans tussen fruit, zuren en alcohol en een lange afdronk (nasmaak). Om al deze eigenschappen in een wijn te krijgen heb je optimale omstandigheden nodig: Gezonde druivenplanten, op de juiste bodem, onder de juiste klimatologische omstandigheden. Heb je dat, dan heb je ook nog de juiste apparatuur en de juiste mensen nodig om het eindproduct te maken. En al die zaken bij elkaar, zorgen ervoor dat een goede wijn vaak kostbaar is: Je moet de planten en de bodem gezond houden en goed onderhouden, de wijngaarden met de beste ligging zijn ook de duurste wijngaarden en goed personeel is nou eenmaal niet goedkoop. Tel daarbij op schaarste van (en grote vraag naar) goede wijn en een stuk marketing en je hebt een fles van minstens € 200,-.