Wijn/spijs combinaties

Welke wijn drink je bij welk eten en waarom? Vroeger was dit simpel: Witte wijn bij vis en rode wijn bij vlees. Maar vroeger was er niet zoveel keus. Tegenwoordig met het aanbod van steeds meer verschillende wijnen uit steeds meer verschillende windstreken is het een serieuze sport geworden om de juiste wijn/spijs combinaties te maken en soms slaat men daarbij wel eens door. Natuurlijk is het fantastisch om in een goed restaurant een meergangen diner te nuttigen, elke gang begeleidt door een bijpassend glas wijn. Maar daar wordt de keuze vaak voor u bepaald door de sommelier. Thuis wordt het een heel ander verhaal. Wordt het tournedos of biefstuk? Hoe wordt dat vervolgens bereid en met welke saus? Allemaal zaken die van invloed zijn op de keuze van de wijn. Vaak adviseer ik mensen met een beetje wijnkennis om het thuis simpel te houden. Kies gewoon een lekker wijn waarvan je zelf denkt dat die wel bij het gerecht past. Denk daarbij aan de overheersende smaken van zowel het gerecht als de wijn. Bijvoorbeeld bij een overheersend zout/kruidig gerecht, zoek een volle, kruidige wijn, zoek bij een zacht/vettig gerecht een volle, soepele wijn met wat tannine (hoe roder het vlees, hoe meer tannine de wijn mag hebben), bij een vette vis, een op houtgerijpte witte wijn.

Hieronder wat wijntips bij bekende/populaire gerechten: